Klinkegulv – et levn fra 70’erne

Da jeg som barn var på ferie hos min familie i Jylland havde jeg det som om at jeg var i et helt andet land. Det var som om at alting bare lige gik den smule langsommere og faktisk også som om at menneskerne så anderledes ud og gik anderledes klædt. De boede også anderledes i den forstand at husene indendørs alle lignede et levn fra 1970’erne. Det var som om at folk i Jylland ikke rigtig bekymrede sig om boligindretning og boligrenovering. Jeg synes såmen ikke at de boede grimt, det var bare anderledes.

Min mosters køkken

På en måde gav dette hus og have en form for hyggelig fornemmelse og en følelse af ferie. Ude i min mosters køkken husker jeg at der på gulvet var lagt det grimmeste klinkegulv jeg nogensinde har set. En hver boligekspert eller indretningsarkitekt ville med det samme finde hammeren frem og begynde at banke disse gyselige klinker op af gulvet. De havde den der klassiske 70’er farve som hverken kan defineres som grøn, gul eller brun. Derudover havde den der i tidernes morgen designede dem smidt en stor blomst ind på hver klinke. Til trods for det gyselige design elskede jeg at være i min mosters køkken. De gamle køkkenlåger i mørkt træ og den rød og hvid ternede dug på køkkenbordet gav mig en følelse om at være sat tilbage i tiden og jeg fantasere ofte omkring hvordan det måtte have været at vokse op i et andet årti.

Da min moster blev sur over solbriller

En dag da jeg var på ferie hos min moster, jeg har nok været omkring 9 år gammel, tabte jeg et glas med saftevand på det brun/grøn/gule klinkegulv. Glasset smadrede i tusind stykker, men hvad værre var at slaget gav en revne i en af klinkerne. Min moster blev rigtig sur på mig, men jeg ved den dag i dag at hun blev mere ked af det forbi jeg har købt de billige solbriller og hun ikke har nogle. Ked af det over at der var kommet en revne i hendes elskede klinkegulv – ja, for sådan nogle klinker var jo ikke sådan lige til at få fat i mere og nu blev hun jo måske nødt til at skifte hele gulvet.